Blog Informatie-manager.com

Informatiemanagement op functioneel, tactisch en strategisch niveau


Gladwell Academy en IV-experts.com trekken nu enkele maanden samen op
in
het aanbieden van trainingen Co-branding logoInformatiemanagement en Functioneel Beheer. Sirona de Ruiter schoof aan met Patrick van Zandwijk en Aranea de Jager om de nieuwe indeling op drie trainingsniveaus te bespreken. 

Lees meer...

Onderwerpen: gladwell academy, opleiding, Functioneel beheer, informatiemanagement

Vier rollen binnen Strategisch Informatiemanagement


Als je praat over de rollen binnen Strategisch Informatiemanagement, dan wordt er al snel aan functies gedacht. Maar met de rol ‘veranderaar’ kun je in de praktijk niet veel; het is niet concreet genoeg om bijvoorbeeld een salarisvraag aan te hangen. Toch zijn de vier rollen binnen alle vakgebieden van de organisatie te plotten. Dit komt doordat ze draaien om profielen van mensen en hun softskills. Martijn Buurman, CIO en oprichter van IV-experts.com, geeft een toelichting op de rollen die Strategisch Informatiemanagement kent: strateeg, adviseur, veranderaar en verbinder.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, strategie, rollen

Stakeholdermanagement


Vanaf een mooi zonnig Curacao en na 2 dagen leren kennen van een prachtige onderwaterwereld. Heb ik nog wat belangrijke zaken meegenomen die voor het duiken belangrijk zijn, maar ook voor onze dagelijkse praktijk. Zo zijn bij het duiken de volgende zaken echt van belang, eigen verantwoordelijkheid, vertrouwen in elkaar, vaardigheden, buddy zijn (zoveel als weten hoe je partner werkt en diens uitrusting, met tegelijk een check of alles wel goed is), respect en last but not least Genieten!

Lees meer...

Onderwerpen: informatiemanagement, stakeholdermanagement, blog

Hoe duurzaam is jouw informatievoorziening?


Mijn broer is communicatiewetenschapper aan de universiteit van Stockholm. Recent was hij even met zijn gezin in Nederland en heb ik uitgebreid met hem gesproken over een van zijn onderzoeksinteressen: de intersectie tussen media, in de breedste zin van het woord, en het klimaat (duurzaamheid).

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, duurzaamheid, milieu

Élke verandering heeft impact op je informatievoorziening


Hiermee is het een feit: De rol van informatiemanagement wordt steeds belangrijker.

Je hoort steeds meer over data-driven organisaties… Op zich spreekt het woord voor zich, al vraag ik me af hoeveel organisaties zich écht hebben verdiept in wat dat dan precies inhoudt. Data-driven zijn betekent namelijk nogal wat… Data-driven betekent in brede zin dat beslissingen worden genomen of vooruitgang wordt geboekt op basis van data.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, data, data-driven

Het U-model van informatiemanagement


In de vakgebieden functioneel beheer en informatiemanagement wordt de laatste tijd steeds meer gerefereerd aan het 9-vlaks model van Rik Maes. In onze optiek een prima basismodel voor de inrichting van zowel de informatiemanagement (IM) kolom als de ICT kolom. Maar feit is dat deze theorie in de praktijk een stuk weerbarstiger blijkt. Wij zien veel situaties ontstaan waarin de IM-kolom slechts wordt bemand door de functioneel beheerder op operationeel niveau.

Lees meer...

Onderwerpen: inrichting, ontwikkeling

Stelling: functioneel beheerders en informatiemanagers kunnen zichzelf niet goed (genoeg) verkopen.


Blog.jpgIk (Martijn Buurman) heb mijn collega's van IV-experts.com afgelopen zomer een stelling voorgelegd met de vraag hierop te reageren. De stelling is : "Functioneel beheerders en Informatiemanagers kunnen zichzelf niet goed (genoeg) verkopen". Deze blog is daarvan het resultaat! Ik wens je veel leesplezier. En voel jezelf vooral vrij om ook te reageren middels het reactieformulier onderaan deze blog. We hopen daarmee nog meer reacties te kunnen verzamelen op deze stelling.

Lees meer...

Onderwerpen: activiteiten, ontwikkeling, competenties, positionering

Definition of done? Informatiemanagement hoort er hoe dan ook bij!


Het is geen geheim dat ik het belang van goed informatiemanagement onderschrijf. Ik geloof dat goed informatiemanagement zorgt voor kwaliteit, continuïteit, beheersbaarheid en betrouwbaarheid van systemen en de business ontzorgt zodat zij zich kunnen richten op hun primaire werk. Zij zijn de intermediair tussen ICT en business en adviseren beide partijen bij ontwikkelingen die de informatievoorziening beïnvloeden. Tweeledig dus: ze zorgen voor continuïteit en denken mee in ontwikkelingen richting de toekomst. Op operationeel niveau speelt functioneel beheer een belangrijke rol en de functie van informatiemanager als overkoepelend (tactisch en strategisch niveau); deze kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening in de markt, de informatiesystemen die in gebruik zijn bij de organisatie en dat de visie en strategie van de organisatie geborgd blijft binnen de informatievoorziening. De informatiemanager heeft visie over wat informatievoorziening toevoegt binnen de organisatie en toetst deze continu binnen de organisatie.

Deze blog is geschreven door Sirona de Ruiter, Consultant bij IV-experts.com.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, agile

Gastblog: De empathie van de informatiemanager


Deze blog is geschreven door Ludo Zwaan. Ludo is bereikbaar via Linkedin.

Vergrijzing.jpg

 

Projecten – De komende 30 jaar komen meer veranderingen in aantocht dan de afgelopen 10000 jaar. Dit was mijn opening van een gastcollege die ik als informatiemanager mocht geven aan toekomstige HBO verpleegkundigen. Het onderwerp ging over de hoe technologie keihard noodzakelijk is om aan de snelgroeiende zorgvraag te blijven voldoen. De vergrijzing – ik spreek liever over de verzilvering – slaat hard toe en ontgroening zorgt ervoor dat de beroepsbevolking verkleint.

Lees meer...

Gastblog: Business en IT, een gearrangeerd huwelijk


Deze blog is geschreven door Joost Barten van Ctac. Joost is bereikbaar via Linkedin.

Je kent het vast wel. Bij jullie in de organisatie zal je ze ook wel tegen komen: gearrangeerde huwelijken. Twee partijen die met de beste bedoelingen van de wereld aan elkaar zijn gekoppeld en geacht worden de organisatie eer hoog te houden. Ik doel hier specifiek op business en IT en de gedwongen winkelnering. Twee afdelingen waar bij beide een hele wereld aan vocabulaire achter schuil gaat. Compleet logisch voor de een maar totaal onbegrijpelijk voor de ander. Er is veel geschreven over falende IT projecten en wat me daarbij opvalt is de titel: Falende IT projecten.

Lees meer...

Onderwerpen: alignment, samenwerking

Nieuwe blogs in uw mailbox?

Populairste items