Blog Informatie-manager.com

Vier rollen binnen Strategisch Informatiemanagement


Als je praat over de rollen binnen Strategisch Informatiemanagement, dan wordt er al snel aan functies gedacht. Maar met de rol ‘veranderaar’ kun je in de praktijk niet veel; het is niet concreet genoeg om bijvoorbeeld een salarisvraag aan te hangen. Toch zijn de vier rollen binnen alle vakgebieden van de organisatie te plotten. Dit komt doordat ze draaien om profielen van mensen en hun softskills. Martijn Buurman, CIO en oprichter van IV-experts.com, geeft een toelichting op de rollen die Strategisch Informatiemanagement kent: strateeg, adviseur, veranderaar en verbinder.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, strategie, rollen

Hoe duurzaam is jouw informatievoorziening?


Mijn broer is communicatiewetenschapper aan de universiteit van Stockholm. Recent was hij even met zijn gezin in Nederland en heb ik uitgebreid met hem gesproken over een van zijn onderzoeksinteressen: de intersectie tussen media, in de breedste zin van het woord, en het klimaat (duurzaamheid).

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, duurzaamheid, milieu

Élke verandering heeft impact op je informatievoorziening


Hiermee is het een feit: De rol van informatiemanagement wordt steeds belangrijker.

Je hoort steeds meer over data-driven organisaties… Op zich spreekt het woord voor zich, al vraag ik me af hoeveel organisaties zich écht hebben verdiept in wat dat dan precies inhoudt. Data-driven zijn betekent namelijk nogal wat… Data-driven betekent in brede zin dat beslissingen worden genomen of vooruitgang wordt geboekt op basis van data.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, data, data-driven

Definition of done? Informatiemanagement hoort er hoe dan ook bij!


Het is geen geheim dat ik het belang van goed informatiemanagement onderschrijf. Ik geloof dat goed informatiemanagement zorgt voor kwaliteit, continuïteit, beheersbaarheid en betrouwbaarheid van systemen en de business ontzorgt zodat zij zich kunnen richten op hun primaire werk. Zij zijn de intermediair tussen ICT en business en adviseren beide partijen bij ontwikkelingen die de informatievoorziening beïnvloeden. Tweeledig dus: ze zorgen voor continuïteit en denken mee in ontwikkelingen richting de toekomst. Op operationeel niveau speelt functioneel beheer een belangrijke rol en de functie van informatiemanager als overkoepelend (tactisch en strategisch niveau); deze kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening in de markt, de informatiesystemen die in gebruik zijn bij de organisatie en dat de visie en strategie van de organisatie geborgd blijft binnen de informatievoorziening. De informatiemanager heeft visie over wat informatievoorziening toevoegt binnen de organisatie en toetst deze continu binnen de organisatie.

Deze blog is geschreven door Sirona de Ruiter, Consultant bij IV-experts.com.

Lees meer...

Onderwerpen: informatievoorziening, agile

Nieuwe blogs in uw mailbox?

Populairste items